Pet zdravstvenih prednosti peperminta

Pepermint je deo mnogobrojnih slatkiša i čini se da nema mnogo koristi za organizam. Međutim pogledajte zbog čega nije tako.

 Pomaže kod stomačnih problema

Peprmint pomaže kod mnogobrojnih problema sa stomakom, od mučnine do menstrualnih bolova, međutim pokazalo se da je najviše učinkovit u rešavanju problema sa crevima i to kod Sindroma iritiranog creva.
Istraživanje rađeno 2007. godine u Italiji pokazalo je da su simptomi iritiranog creva ublaženi kod preko 75 odsto pacijenata koji su mesec dana uzimali tablete peperminta.

Smanjuje glad
Pokušajte ovaj trik: Pomirišite pepermint bombonu i videćete da će vas ona ubediti da je ne pojedete.
Tokom istraživanja rađenog 2011. godine od ispitanika je traženo da na svaka dva sata pomirišu ulje peperminta. Pokazalo se da oni nisu osećali glad naspram onih koji nisu mirisali, kao i da su uneli 2800 kalorija manje u toku nedelje.

 Smanjuje bolove u glavi

Bolovi u glavi i to uglavnom oni uzrokovani streson, aksioznošću i alkoholom mogu se ublažiti uljem peperminta.

Istraživanjem rađenim 1996. godine ulje peperminta ukolnilo je kod ispitanika bolove u glavi za samo 15 minuta.

Povećava koncentraciju

Jedno istraživanje pokazalo je da mirisanje peperminta povećavaju motvaciju, koncentraciju i podstiču produktivniji rad. Jedna profesorka srednje škole je otišla toliko daleko da je naručila 3600 slatkiša sa pepermintom svojim učenicima da bi na taj način poboljšala njihov uspeh na testu, objavljeno je u Vašington Postu.

Pomaže kod zapušenog nosa

Glavni sastojak peperminta je mentol, sastojak koji je poznat po tome da čisti nazalne puteve. Zato kada sledeći put budete imali težu prehladu uzmite pepermint slatkiš ili pomirišite ulje peperminta.


Lekovi i namirnice koje ne smete kombinovati!

Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce može da poveća pritisak i dovede do srčane aritmije, dok mleko i mlečni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika. Otkrivamo vam koji miks hrane i lekova nije preporučljiv. 

 

Alkohol i lekove ne treba uzimati zajedno 

Ne kombinujte alkohol sa antipsihoticima, tricikličkim antidepresivima i benzodiazepinom, jer izazivaju pospanost. Nemojte da pijete alkohol ako ste popili tabletu valerijana ili u slučaju da koristite antihistaminike starije generacije.

Žitarice i povrće usporavaju delovanje antidepresiva

Hrana bogata vlaknima može izmeniti delovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju leka u crevima, poništavajući njegovo delovanje. Nije nužno da iz ishrane izbacite ovu vrstu hrane, već je važno da lekove uzmete sat vremena pre obroka.

Biljna vlakna, posebno pektin (koga ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lekova. To pre svega važi za digoksin, jedan od lekova za srčane bolesnike, i acetaminofen, koji se uzima u slučaju raznih vrsta bolova.

 Vitamin C i digestive ne bi trebalo kombinovati sa antianemicima

Ako ste na terapiji antianemicima, pažljivo konzumirajte voće, jer je bogato vitaminom C i može izazvati poremećaj u količini gvožđa, a postoji i opasnost od trovanja. Velika doza vitamina C ne preporučuje se onima koji su genetski izloženiji riziku od prekomernog gomilanja gvožđa, recimo, onih koji imaju talasemiju i hemohromatozu. Vitamin C može ograničiti izlučivanje aspirina, pa je važno paziti da se ne uzimaju zajedno.

 Mleko i mlečni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika

Hrana koja obiluje kalcijumom, kao mleko i sir, može poništiti dejstvo nekih antibiotika (tetraciklin) i oslabiti delovanje kinolona, lekova protiv zapaljenja. Veže se za njihove molekule i deaktivira ih. Kod terapije antibiotikom odnos aktivnih materija mora biti isti svakog dana terapije, a smanjena količina aktivnih supstanci rizik je da se bakterija ne ukloni u potpunosti. Mleko sa antiacidima na bazi kalcijuma i sode bikarbone može izazvati neželjene nuspojave.

Zato je mlečne proizvode bolje izbegavati tokom terapije. Apsorpciju tetraciklinskih antibiotika koče kalcijum i gvožđe, pa nije preporučljivo uzimati ih sa mlekom koje je bogato kalcijumom ili sa namirnicama koje su bogate gvožđem.

 Oprezno s voćem, posebno sa sokom od grejpfruta

Prema poslednjim istraživanjima glavni krivci za moguće neželjene posledice jesu bioflavonoidi, naringin-naringenin i furokumarin – supstance kojima je grejp bogat. Te materije povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, kao što je benzodiazepin i antagonisti kalcijuma koji se koriste pri problemima sa pritiskom. Isto dejstvo imaju i na imunosupresore (koji se koriste nakon transplantacije), statine (protiv masnoća u krvi), protivzapaljenske lekove kao što su kortikosteroidi. Još je otvorena rasprava o negativnom efektu grejpfruta pri raku dojke.

"British Juornal of Cancer" upozorava da grejp može povećati mogućnost pojave raka dojke u menopauzi za 30 odsto. U tim slučajevima preporučuje se da smanjite njegovo uzimanje, dok druga istraživanja donose drugačije zaključke, odnosno da je grejp koristan upravo u antitumorskim terapijama.

 Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce povisiće pritisak

Ako uzimate ACE – inhibitore (lekove za srce i visoki pritisak), veća količina kalijuma, koga ima dosta u morskoj soli, može izazvati srčanu aritmiju. Ne uzimajte ovu vrstu soli ako pijete antidepresive na bazi litijuma, jer u tom slučaju kalijum povećava koncentraciju aktivne supstance i može izazvati brojne nuspojave.

 Iznutrice i morski plodovi ne idu sa barbituratima

Ako su vam propisani barbiturati (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja), izbegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12 kao što su džigerica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac. Mešanje ovih supstanci može poništiti dejstvo terapije. Ako povećavate dozu po slobodnoj proceni, može doći i do trovanja.

 Masnoće nije poželjno kombinovati s antimikoticima

Masnoće povećavaju rizik od trovanja ako koristite griseofulvin, molekul prisutan u nekim antimikoticima. Kod obroka masnije hrane lek će biti duže izložen delovanju enzima probave koji smanjuju njegovo dejstvo. To se posebno odnosi na antibiotike koji moraju da se uzimaju između dva obroka.

 


Neverovatno: Hrana koja liči na organe koje leči!

Da li vas oljušteni orah izgledom podseća na mozak? E pa, upravo je ova namirnica najkorisnija za poboljšanje funkcija ovog organa. Pogledajte i ostale...


Možemo li se prehladiti zbog mokre kose?

Da li su vas mame i bake učile da ne izlazite napolje kada operete kosu jer se možete prehladiti? Verovatno jesu, ali pitanje je da li su bile u pravu?

 Jedno istraživanje je pokazalo da 40 odsto majki smatra da će se deca razboleti ako izađu s mokrom kosom. Ovaj strah, koji se generacijama prenosi, podstakao je francuski hemičar Luj Paster koji je 1878. izložio kokošku antraksu, a zatim joj noge uronio u hladnu vodu da otkrije hoće li se razboleti. Kokoška je uginula. Ponovio je eksperiment, ali je kokošku ovaj put umotao u toplo ćebe i ona je preživela.

Međutim, istina je da ako je napolju hladno, a vama je mokra kosa, to neće prouzrokovati prehladu. Odlazak u krevet s mokrom kosom takođe neće prouzrokovati prehladu, čak ni ako vam je u prostoriji uključena klima koja hladi. Uzročnici prehlada su virusi, ima ih više od 200, ali najčešći "krivac" je rinovirus.

 

 Sam izlazak s mokrom kosom po hladnom vremenu neće prouzrokovati prehladu, ali hladno vreme će pogodovati da "zakačite" virus koji može lako da izazove prehladu i to samo zbog vlage, a ne zbog niske temperature, navodi se u istraživanju.

Naučnici su dokazali da je zimski vazduh manje vlažan od letnjeg pa se isušuje sluzokoša nosa što omogućava lakši prolazak virusa. Razlog što će deca češće biti prehlađena zimi leži u tome što su u vrtićima i školama, gde se mogu lakše zaraziti ako je neko dete već zaraženo.


Marihuanom protiv HIV-a?!

Marihuana se već neko vreme koristi za ublažavanje simptoma koji su u vezi sa HIV virusom, kao što su hronični bol i gubitak kilograma. Novo istraživanje pokazalo je da bi ona mogla da spreči i širenje virusa u ljudskom organizmu.

 Naučnici Univerzitetu u Luizijani su svakodnevno tokom 17 meseci, majmunima inficiranim životinjskom vrstom HIV-a ubrizgavali određenu dozu THC-a, sastojka koji se nalazi u kanabisu . Tako su otkrili da je oštećenost stomačnog tkiva, gde se virus inače najlakše širi, smanjena.

"Ova otkrića pružaju nove mehanizme i potencijale za lečenje kanabinoidnim lekovima", rekla je dr Patriša Molina, vodeći autor studije.

 

 U izveštaju istraživanja objašnjava se takođe da se virus HIV širi inficirajući i ubijajući ćelije imunog sistema, kao i da je kod majmuna koji su svakodnevno primal THC dozu zadržan veći nivo zdravih ćelija.

Istraživanje koje je 2011. godine takođe sprovela dr Molina, pokazalo je da majmuni koji su inficirani HIV-om, a koji su primal THC doze, imaju veće šanse da prežive. Studija sprovedena 2012. godine pokazala je da jedinjenja koja se nalaze u marihuana mogu da pomognu u lečenju HIV-a, čak i kod pacijenata koji kod kojih je bolest u poodmakloj fazi. 


Elektronske cigarete izuzetno opasne!

 

Nedavno sprovedena studija kaže da elektronske cigarete ne pomažu onoliko koliko smo mislili, pa čak mogu biti i opasne po ljudsko zdravlje.

Foto: ThinkstockFOTO: THINKSTOCK

Mitova o elektronskim cigaretama ima previše. Najnovija naučna studija ih razotkriva...

Mit: Ove cigarete stvarno rade! Istina: Ne!

Mit: Bar su neškodljive. Istina: Netačno

Mit: U najmanju ruku su dobar način da se odviknete od normalnih cigarete. Istina:Malo verovatno.

Mit: Probaću i daću im vremena! Istina: Nikako ne čekajte, već preduzmite ozbiljnije mere

Časopis interne medicine JAMA objavio je studiju koja tvrdi da e-cigarete ipak ne pomažu u odvikavanja od pušenja. Njujork Tajms je saopštio da neurotoksična "e-tečnost" koju ste udisali u trudnoći može biti pogubna za plod.

"U uslovima momentalnog rizika trovanja," podseća Tajms, "e-tečnosti su daleko opasnije od duvana, jer se tečnost brže apsorbuje, čak i u razređenim koncentracijama. Male količine, bilo da se udišu ili apsorbuju kroz kožu, mogu da uzrokuju povraćanje i napade, čak mogu da izazovu i smrtni ishod. Kašičica čak i najrazređenije e-tečnosti može da usmrti malo dete."

Inače, vrednost proizvodnje e-cigareta narasla je na 2 biliona dolara od 2004.


Kupus kao lek: Leči čir na želucu, mamurluk...

Ovo lekovito povrće može da popravi krvnu sliku, umiri upalu creva, ublaži mamurluk i razne upalne procese.

 Kupus možete da koristite kao prirodni lek:

1. Ukoliko uzimate jednu ili dve čaše svežeg soka od sirovog kupusa svakog danaizmeđu obroka, možete se rešiti proliva ili upale creva. Tri čaše soka od svežeg kupusa na dan najbolji su lek za čir na želucu.

2. Zbog velike količine mineralnih soli, vitamina i hlorofila, preporučuje semalokrvnim osobama da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari, i da svakog dana popiju dve čaše isceđenog soka.

3. Zanoktice i gnojne upale žlezda takođe se "rešavaju" listovima kupusa koji suzbijaju upale i izvlače gnoj. Na gnojno mesto stave se tri kupusova lista tako da pokriju veliku površinu i ostave nekoliko sati, pa i celu noć. Postupak se može ponavljati sve dok obolelo mesto ne ozdravi.

4. Mamurluk se može dosta brzo ublažiti ispijanjem 2 do 4 decilitra kiselogkupusovog rasola nata%u0


Kofein - prevencija protiv Alchajmera

Laboratorijski nalazi francuskih i nemačkih naučnika propagiraju teorije po kojima konzumacija kofeina može da spreči Alchajmerovu bolest.

 Eksperimenti sprovedeni na životinjama sugerišu da redovne doze kofeina sprečavaju nastanak naslaga tau proteina u mozgu.

Inače, tau proteini su prisutni u ćelijama mozga osoba s Alćajmerovom bolešću i povezani su s degenerativnim procesima u mozgu.

Miševi su tokom 10-mesečnog istraživanja u vodi svakodnevno primali količinu kofeina koja bi kod ljudi bila ekvivalentna dvema šoljicama kafe.


Pet zdravstvenih razloga zasto da jedete paradaj

Da li ste znali da i paradajz ima svoje dobre strane u poboljšanju zdravlja i na koji način bi bilo najbolje da ga jedete?

 1. Neke studije su pokazale da likopen koji se nalazi u kuvanom paradajzu može da pomogne sprečavanje raka prostate. Konzumacija paradajza se takođe povezana sa smanjenim rizikom raka dojke, glave i vrata.

2. Ihrana bogata paradajzom može potencijalno da pomogne  protiv neurodegenaritivnih bolesti.

3. Za paradajz, sos od paradajza i pire se kaže da smanjuju simptome urinarnog trakta.

4. Konzumacija paradajza može da bude jako dobra za smanjenje kardiovaskularnog rizika povezanog sa dijabetesom tipa 2.

5. Zdravlje kostiju takođe može da bude dobro od ishrane bogate paradajzom. U nedovano sprovedenoj studiji, paradajz i ostale namirnice bogate likopenom su uklonjenje iz ishrane žena nakon menopauze na 4 nedelje. Na kraju te 4 nedelje, žene iz te studije su počele da pokazuju signale uvećanog oksidativnog stresa u kostima i neželjene promene u tkivu kostiju.

 Kako da jedete paradajz

Ukoliko se razmišljate da li grilovan, pečen ili sirov paradajz da uzmete za večeru večeras, novo istraživanje je pokazalo da biste ipak mogli da se bacite na kuvanje.

Kuvani paradajz je bolji od sirovog, prema američkim istraživačima. Studije su pokazale da kuvanje paradajza povećava nivo likopena, koji je dobar u smanjenu rizika osteporoze, kardiovaskularnih bolesti, borbi protiv ćelija raka, što se inače retko čuje za kuvanje bilo kod drugog povrća ili voća.

Likopen sadrži zaštitne mehanizme koji pomažu sprečavanje zapaljenja i stvaranja krvnih ugrušaka.


Čestitamo

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.